top of page
cirilica u pikselima f.png

"Ћирилица у пикселима" је пројекат који има за циљ да на својеврстан начин промовише и популаризује употребу српског ћириличког писма у различитим областима у вези са графичким дизајном и визуелним идентитетом у дигиталним медијима и друштвеним мрежама. Овај пројекат се бави презентацијом и креативном применом српског ћириличког писма у примени на друштвеним мрежама и пословању. Циљ пројекта је да се покаже како ћириличко писмо може да се користи на иновативан и привлачан начин у различитим креативним пројектима, као што су лого дизајн, пројектовање брошура, постера, wеб дизајна и сл. Основна идеја пројекта је да се презентују различите технике и стилови употребе ћириличког писма у дигиталном окружењу, како би се показало колико је оно доступно и широко примењиво. Свакодневно сведочимо да се енглеске речи све чешће користе приликом вођења пословања (називи локала, медији, сајтови итд.) и дизајнери обично латинично писмо гледају као лакше идејно решење за креирање графичких елемената којима се неко предузеће или институција представља.

 

Овај пројекат би се базирао на сарадњи са дизајнерима, креативцима, графичким студијима и другим стручњацима из области визуелног идентитета који би учесницима бесплатне обуке (који могу бити појединци са или без претходног искуства) пренели своје знање. Они би након курса имали прилику да свој таленат и креативност представе на реалним применама ћириличког писма у модерном окружењу у сфери дигиталног маркетинга и изградњи брендова или ребрендирања малих и средњих предузећа и институција и тако стекли добру прилику за стицање радног искуства широм Србије, земаља региона али и у дијаспори. Пројекат "Ћирилица у пикселима" би представљао прилику за афирмацију наше културне баштине и популаризацију нашег језика у новом и модерном контексту.

 

Пројекат би помогао да се ћириличко писмо учини атрактивним и доступним широком аудиторијуму, те да се повећа његова видљивост и применљивост у модерном пословању и друштвеним мрежама. Крајњи резултат пројекта је креирање новог ћириличког фонта који ће бити доступан свима.

Коме је пројекат намењен?

Пројекат је намењен свим пунолетним, радно способним и информатички писменим (познају основне радње на рачунару и поседују исти) Србима и Српкињама од 18 до 65 година који показују интересовање за учење и рад у областима дигиталног пословања, малим и средњим предузетницима како би научили да ребрендирају свој или нечији бизнис креативном употребом ћириличког писма (лого дизајн инспирисан ћирилицом као и комплетан визуелни идентитет уз оглашавање на друштвеним мрежама - фејсбук, инстаграм, тикток). Предвиђени број учесника обуке је 53, а сама реализација обуке ће бити спроведена путем Zoom платформе.

Период реализације

МАЈ 2023 - ОКТОБАР 2023

Очекивани резултати пројекта

Резултат: Повећан број графичких елемената у бизнис сфери у којима је примењено српско ћириличко писмо

 

Показатељ: Број малих и средњих предузећа који за свој брендинг користе логотипе на ћирилици, као и за свој визуелни идентитет којим се представљају на друштвеним мрежама и уживо.

 

Резултат: Ангажовање људи са знањем графичког дизајна који ће малим и средњим предузећима и институцијама ребрендирати визуелни идентитет употребом ћириличког писма

 

Показатељ: Запошљавање полазника пројекта на позиције менаџера друштвених мрежа за бизнис налоге.

 

Резултат: Креирање видео садржаја у сврху афирмације употребе ћирилице у дигиталном свету.

 

Показатељ: Повећан број видео садржаја на интернету (влогови, подкаст, едукативни и забавни садржај) у којима је употребљена ћирилица у склопу визуелног идентитета

 

Резултат: Свечани догађај - додела сертификата полазницима курса у склопу пројекта

 

Показатељ: Број полазника који су успешно савладали програм курса у склопу пројекта спремних за афирмисање

 

Резултат: Конференција за локалне, државне и регионалне медије приликом свечаности доделе сертификата полазницима курса у склопу пројекта

 

Показатељ: Велики број пристуних медија и написаних новинских чланака у којима се говори о манифестацији.

 

Резултат: Креирање новог фонта на српској ћирилици од стране полазника курса у склопу пројекта

 

Показатељ: Употреба насталог фонта у дигиталним и штампаним медијима, сајтовима, публикацијама, у дизајну итд. Дозвола употребе фонта у комерцијалне и некомерцијалне сврхе.

 

Резултат: Израда портфолиа са креативним графичким решењима за сваког полазника курса.

 

Показатељ: 53 професионална портфолиа који ће полазницима омогућити лакше запошљавање

bottom of page